Sliptong

Ik kreeg ze letterlijk in de schoot geworpen: zeven nieuwe broekjes. Ik pakte ze op, keek ernaar en bracht ze naar mijn neus. Ze hadden allemaal min of meer dezelfde vorm en ze roken naar fris, nieuw textiel. De kleuren en de details varieerden weer wel. Ze waren niet allemaal effen van kleur en sommige hadden een opengewerkte stof, alsof het kant was. Het zwarte had een roze bies met strikje. Het gemêleerde broekje had randjes van kant. 

Ik voelde de dikte van de stof, nam de gladde zachtheid waar die zich om jouw billen en rond jouw schaamlippen zou mogen vormen. Je zal maar zo’n broekje zijn en niet weten wat je voelt.

Enige tijd later lagen ze als een bedacht stilleven maar fleurig afstekend op het zwart van de leren bank. Zorgeloos over hun toekomst of misschien juist wel vol verlangen naar hun uitverkiezing zoals vrouwen in een harem.

Het woord sliptong kwam in me op. Sliptong, regelmatig abusievelijk als slibtong gespeld, die, gebakken in een olie met een beetje boter, zo’n heerlijke maaltijd vormt. De associatie was niet de kleur maar het woord slip. Of kwam de tong eerst en werd die in verbinding gebracht met de slip? Hoe dan ook: sliptong. Volgens Taaladvies is het woord sliptong verwant aan de werkwoorden slippen of slepen. Een sliptong is zo klein dat hij gemakkelijk door de mazen van het net slipt.

De vergelijking met een tong die over een slip gaat, deze vochtig maakt waardoor de stof soepeler en toegankelijker wordt om met je tong door het textiel de onderliggende vormen af te tasten, is snel gemaakt. Tongwerk is een term uit de orgelbouw, maar is hier zeker ook van toepassing. Ik weet niet hoe het is voor een vrouw om een tong over en tussen haar schaamlippen te voelen woelen. Mijn tong weet wel dat als schaamlippen zich vullen, dat dan ook mijn slip zich vult.

Rest de vraag of het werkwoord sliptongen ooit in Van Dale zal worden opgenomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.