Waarom gescheiden kleedkamers discrimineren

Bij het EK vrouwen probeerde ik het me weer voor te stellen. Zestien meiden in een kleedruimte. Met z’n allen onder de douche. Normaal toch? Of niet?

Het is zo ontstaan natuurlijk, omdat mannen geen naakte vrouwen mogen zien. En andersom. Want dat overschrijdt het schaamte gevoel. De andere sekse is een andere orde van schepping. Daar mag je pas naar kijken en aankomen als de voor jou uitverkoren persoon in jouw bed ligt, uiteraard pas nadat het huwelijk gesloten is voor god en gemeente. Dichtgetimmerd in het dogma.

Vanaf ongeveer elf weken begint het uitsteekseltje zich bij een jongen te ontwikkelen tot een piemeltje. Bij een meisje ontwikkelt het zich tot een clitoris met schaamlippen. De ontwikkeling tot penis of clitoris gebeurt onder invloed van geslachtshormonen die het kind zelf aanmaakt.

Bron: https://www.oudersvannu.nl

Vandaag de dag weten we dat de ontwikkeling van het geslacht meerdere niveaus kent en de meest herkenbare, het uitwendige, pas later in de embryo gebeurt dan dat het geheel van geslachtsbepaling al door een goddelijke wezen bepaald zou zijn. Feitelijk zijn we allemaal dezelfde soort met een iets andere ontwikkeling. Ontwikkelingen, moet ik zeggen, want er zijn meer vormen dan man of vrouw. De hermafrodiet, de in het verkeerde lichaam geborene. Om nog maar niet te spreken over voorkeuren en smaken. Zowel seksueel als qua eten en drinken, kleding, muziek, standjes en slaaphoudingen. Alles wat anders is, vinden wij mensen vaak lastig te plaatsen en te accepteren. Andere eetgewoonten, andere tradities, andere principes. We hebben sterk de neiging om ons eigen wereldje in stand te houden en de rest af te wijzen. Het komt niet uit onze koker, dus …

Genderidentiteit. Hoe vaak zal er nog niet worden gezegd, je bent een jongen/meisje, dus gedraag je dan ook zo. Hoe: zo?

Eigenlijk is het natuurlijk zonde dat dit allemaal een naam moet hebben. Waarom kunnen we niet allemaal mensen zijn die gewoon verschillende voorkeuren hebben? Waarom moeten we onszelf en anderen per se indelen in een bepaald hokje? Simpelweg om het allemaal wat overzichtelijker te maken. Dat is begrijpelijk, maar het zorgt helaas ook vaak verdeeldheid en onbegrip en dat is zonde.

Zojuist las je een citaat uit dit blog waarin je een aardige samenvatting kunt lezen van bijzondere vormen van seksualiteit, zoals: aseksualiteit,  panseksualiteit, aromantisch, poliseksueel en demiseksueel.

Aparte kleedruimtes en toiletten voor dames en heren moet voorkomen dat het andere geslacht zich vergaapt aan al dat heerlijks waar men zich tot aangetrokken voelt. We gaan daarbij voorbij aan mensen die behept zijn met een voorkeur voor het eigen geslacht. Of hebben die gewoon geluk in de kleedruimte?

Een seksuele relatie is een intermenselijk iets. Ook dat zijn keuzes die je maakt op basis van wie je bent. Je wordt helaas maar al te vaak wie je bent door de opvoeding in plaats van dat je opvoeding je leert om jezelf te accepteren zoals je bent. Dat religie in welke vorm dan ook daar een rol in speelt, staat voor mij als een paal boven water. Angst voor het onbekende of voor datgene buiten onze hokjes wordt gecamoufleerd met een alwetende die bepaalt heeft hoe het is en wat we als meetlat hanteren voor goed en fout. Je moet je vooral ZO gedragen als het hoort.

Zonde van de verscheidenheid.
Zonde van het zonder vooroordelen mogen liefhebben.

 

bron: https://luscious.net
Bron: http://www.bacchus-waikiki.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.