Poenie.

Etymologisch gezien zijn vagina’s razend interessante dingen, schreef Peter Alexander Kerkhof in 2017 in het online tijdschrift Neerlandistiek. Dat was geen nieuws, maar dat onlangs een Nederlandse presentator van een radioprogramma een verkiezing had uitgeschreven om een ander woord voor vagina te introduceren, was wel nieuws. En hoe. Poe poe.

Als zelfs de NOS er aandacht aan besteedt, zal het wel belangrijk zijn. Poenie is afgeleid van het Surinaams punani, wat een synoniem is voor kutje. De luisteraars konden kiezen uit tummie, vagina, flamoes, poenie en yoni. Het woord poenie kreeg 34,5% van de stemmen. Hoeveel mensen hebben gestemd heb ik niet kunnen terugvinden. 

Op deze ochtend bewoog tijdens het schemeren mijn hand in het gebied dat de overgang markeert tussen haar buik en haar schaamstreek.  Als altijd kreeg ik dan zin om haar vulva te bevoelen en te strelen. Tijdens dat proces van ontwaken kwam de gedachte op of de poenie ook een andere benadering vraagt qua verkennen, strelen, ruiken, proeven en de andere manieren om actief te zijn in die streken om het vrouwelijk genot te doen opwekken. Die gedachten volgend werd mijn geest klaarwakker, daalde de seksuele drang en besloot ik uit bed te stappen om met een kop verse koffie me te zetten aan deze beschouwing.

Schrijven zonder de materie bestudeerd te hebben is als proeven zonder ruiken, dus zocht ik online op poenie en zag wat er langs kwam. Man, man, of moet ik zeggen mens, mens, de Wilde en co heeft wat losgemaakt met deze verkiezing. Social Media ontplofte met grappen en grollen in de categorie onderbroekenlol, want we kunnen weer hardop “vieze woorden” zeggen. 

Good old NOS plakte onder het bericht een link naar twee artikelen die een wat beschouwender beeld geven van dit onderwerp. Dat het bekijken van andere lichamen helpt om de onzekerheid over je eigen lichaamsdelen te verminderen, verbaast me niet. Vergelijking draagt altijd bij tot relativeren en concluderen dat jouw uniciteit niet afwijkend is. Uniek is uniek omdat niets hetzelfde is en dus ben je anders. 

 

The world needs to learn what is normal and this is what The Vulva Gallery is all about.

– Hilde Atalanta created the The Vulva Gallery in 2016. 

 

Het woord yoni, afkomstig uit de Aziatische wereld, bedoelt ook de volledige  vrouwelijke geslachtsorganen te benoemen, zowel de buitenste als binnenste delen, waar de vagina feitelijk alleen de buis in de vulva is. Maar vulva en vagina zijn te medisch voor dagelijks gebruik. Yoni heeft voor mij een liefdevolle klank en dat kan ik me prima voorstellen als alledaagse naam. Zou het woord poenie uiteindelijk daadwerkelijk als beter alternatief voor vagina gebruikt gaan worden?

We zullen het zien. Ik ga naar boven om te kijken in hoeverre de schemer toelaat dat we deze ochtend vochtig en heet beginnen.

 

“Veel vrouwen lijden erg onder het beeld dat hun vulva niet normaal is”, zegt Ellen Laan, seksuoloog in het AMC en leider van het onderzoek. “Maar wat je moet weten over vulva’s, is dat ze verschillen. Er zijn geen twee dezelfde gezichten, er zijn geen twee dezelfde vulva’s.”

 

https://nos.nl/artikel/2139814-blik-op-vulva-foto-s-verbetert-beeld-van-eigen-schaamlippen.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.