Het sleuteltje van G

Het sieraad, dat G droeg tijdens haar eerste serie talkshows bij de publieke omroep van het kleine landje aan de Noordzee, intrigeerde mij. Een sleuteltje als halsketting. Dat kan niet meer dan een zilveren sieraad zijn, maar dat hoeft niet.

De geheel praktische en voor de hand liggende verklaring van het sleuteltje is, dat het op een slot past dat toegang geeft tot iets wat verborgen moet blijven voor nieuwsgierige ogen of beschermd moet worden tegen onbevoegden.

Waar zou zo’n sleuteltje op passen? Voor een fietsslot lijkt het me wat aan de tere kant. Wellicht is het van een afsluitbaar boek, zoals een dagboek. Het kan ook zijn dat het perfect past in een slot dat als sieraad aan een andere halsketting hangt. Even goed is het mogelijk dat het een meer erotisch of romantisch doel dient.

Qua erotiek zou het goed een sleutel kunnen zijn van een eigentijdse Florentijnse gordel die de draagster behoedt voor ongewenste toegang tot haar schoot. Dat de kuisheidsgordel in de middeleeuwen door ridders werd omgedaan bij hun vrouwen is zeer onwaarschijnlijk gebleken. Een beetje kruistocht duurde al gauw twee jaar en het zal dan niet heel lekker hebben geroken. Het hele concept van de afsluitbare metalen ‘onderbroek’ bleek een post-middeleeuwse fantasie te zijn. Meer voor de hand liggend is dat een soort van gordel gebruikt werd door dames om zichzelf te beschermen tegen verkrachting in oorlogstijd.

Est florentinarum hoc bracile dominarum ferreum et durum ab antea sic reseratum.
[Dit is de harde, ijzeren gordel van de Florentijnse dames, die vroeger zo geopend moest worden]

Het sleuteltje van G. is uiteraard geen middeleeuws stuk gereedschap, maar het zou toch wel zeker een hedendaagse variant kunnen zijn. Door in het openbaar de sleutel te dragen van de barrière die de wellustige schaamlippen van haar vriendin afsluiten, lijkt ze te zeggen: “Denk er aan, ik zit hier nu wel, maar ik heb de sleutel tot jouw hemelse poort.”
Er is meer erotiek in de wereld dan de direct zichtbare.

Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.